CIKLIDSTÄMMAN 2003
Text och foto: Rickard Nilsson, Ciklidvännerna i Malmö

Väckarklockan tjöt alldeles för tidigt den här lördagen, den 29:e mars. Upp som en 6-åring på julaftonsmorgonen, nåja, upp kom jag i alla fall. En stund senare satt jag bakom ratten på väg mot årets
Ciklidstämma. Efter att ha hämtat upp Peter Nordgren, Leif Persson och Jörgen Lundblad bar det av norrut mot Linköping. Givetvis missade vi ( jag ! ) avtagsvägen mot Stockholm strax norr om Helsingborg och fick vända om. Ingen bra början på helgen, men nu kunde det bara bli bättre. Och det blev det också. I god tid, faktiskt, efter sedvanlig kafferast på resan, var vi så framme i Linköping. Strax efter vi kommit innanför dörrarna sprang vi på nästa ciklidvän, Michael Persson med fru. Samtliga skåningar samlade, trodde vi, men det visade sig senare inte vara med sanningen överensstämmande.

Efter att NCS ordförande Kjell Fohrman tillsammans med Linköpings Akvarieförenings dito, Kenneth Johansson, hälsat alla välkomna och förklarat mötet öppnat, lämnades ordet över till helgens första föredragshållare. Ad Konings höll ett föredrag om vad man kunde få se i vattnet kring Toby Veals anläggning vid Tanganyikasjön i Zambia. Lite väl mycket reklam för Toby kanske, som utöver sin fångst och export av ciklider även bedriver viss turistverksamhet med guidade dykturer i sjöns södra del. Bilderna höll som vanligt med Ad bakom kameran mycket hög klass.
För mig som lyssnat på Ad förr och dessutom läst hans böcker om Tanganyikaciklider, innehöll föredraget inga större nyheter, bortsett då från en del nya arter eller varianter. Men som vanligt när det gäller Ad så var föredraget lätt att hänga med i trots utrikiskan och mycket underhållande. Det var första gången Ad höll detta föredrag och med typ en kvart kvar enligt programmet tittade han på klockan och frågade hur mycket längre han kunde hålla på. Han påstod sig ha kommit till hälften, men lyckades på något vis köra igenom resten av bilderna och drog inte över på tiden alltför mycket. Ingen av åhörarna verkade dock ledsna över det, snarare tvärtom.
I pausen innan nästa föredrag bjöds det på kaffe och tilltugg för de som redan lyckats köpa lotter. Dessa hade en strykande åtgång under hela helgen.
Nästa man på programmet var Sverre Sjölander, känd från TV:s diverse naturprogram. Han pratade om ”När, Var, Hur äter våra fiskar”. Hans bilder kan inte på något vis jämföras med Konings mästerverk eftersom han inte visade några ! Ett mycket underhållande föredrag då han gav sparkar i baken på de flesta i lokalen. Räkmix-ivrarna, ”Back to Nature”-fanatikerna och VF-ciklidisterna för att nämna några. Många ”sanningar” blev sagda och med den provocerande stilen blev föredraget säkert en tankeställare för många, även för mig.

Efter pausen tog Lars Andersson vid med att berätta om hur det kan vara att resa och dyka i Afrika. Han verkade inte vara speciellt förberedd med sina dia-bilder i kaos på alla sätt och vis. Fel ordning verkade det som, upp-och-ned och bak-och-fram. Men när åhörarna började ställa frågor lossnade det. Han hade mycket att berätta. Både roliga episoder under hans många resor, men även mindre roliga.

Därefter bar det av till vandrarhemmet för inkvartering. Somliga hade kostat på sig att bo på ett något dyrare hotell, medan jag och mina reskamrater alltså fick dela ett 7-mannarum med bl.a. en för oss okänd Lunda-bo. Han verkade trivas med vårt sällskap och är numera nybliven medlem i Ciklidvännerna.

Kvällens middag bestod av olika pajer som gick åt som smör i solen. Det stora nummerlotteriet som blivit tradition efter vår stämma –99, var väl inte helt lyckat för oss skåningar. De av oss som inte enbart hade lyckats köpa nitlotter kom inte fram till prisbordet förrän det mest var små burkar med flingfoder och håvar och dylikt kvar. Den stora behållningen med kvällens middag var annars sällskapet. Diskussionerna gick höga och det skålades till höger och vänster. Trist tyckte jag eftersom jag skulle köra dagen efter och alltså fick hålla igen en smula.

Givetvis var stämman lagd på samma helg som vi ställer om klockorna till sommartid. Detta innebar alltså en timmes mindre välbehövlig sömn efter att vi kommit i bingen alldeles för sent.

Efter NCS årsmöte 08:30 ( ! ) som ingen i ressällskapet lyckats ta sig upp till, fick Frank Warzel ta över podiet. Han snackade om dvärgciklider från Sydamerika, främst de små varianterna av Crenicichla, men även en del nya Apistogramma, varav jag minns framförallt en med enorm ryggfena och färgprakt. Frank hade också väldigt fina bilder att visa. Han borde kanske presenterat de olika cikliderna med namn i bildernas nedankant. Det var ganska svårt att uppfatta vad alla firrarna hette och därför var det också svårt att sätta upp dem på sin ”vill ha-lista”. Konings hade inte heller han sådana bildtexter, men där var det lättare att hänga med. Förmodligen för att de firrarna var mer bekanta för mig.

Nyss nämnde Ad Konings var helgens sista föredragshållare. Denna gång om Malawiciklider. Han berättade om en resa han gjort längs med Mocambique-kusten och vad han hittat vid sina dyk. En hel del nyheter och givetvis presenterade med fina bilder.

 
Efter stämmans avslutande hängde vi på Hasse Appelskog och Roger Persson till Hasses odlingslokal. Här fanns det en hel del rariteter att beskåda. Främst minns jag en grupp Cyathopharynx foai Sibwesa som när de är fullt utfärgade kommer att skimra i koppar.

Sammantaget för hela helgen måste Linköpings AkvarieFörening få med beröm godkänt för ett lyckat arrangemang. Ända missen torde vara att pajerna tydligen inte räckte till alla under lördagskvällens middag. Prisbordet var inte heller lika imponerande som på vår Ciklidstämma i Malmö –02, men det kan ju bero på att de inte har någon Nisse Tångberg i sin förening.